Koronapandemian globaali kiihtyminen lisää epävarmuutta ja jarruttaa kysynnän elpymistä suurilla suomalaisilla konepajayhtiöillä. Poikkeuksellisen vuoden 2020 viimeiselle kvartaalille lähdetäänkin suurelta takamatkalta, kun tilausvirta on taantunut alkuvuoden 2018 tasolle. Perinteisesti konepajat ovat menestyneet hyvin vuoden viimeisellä kvartaalilla. Viimeaikaiset teollisuuden ostopäällikköindeksit indikoivat positiivista kehitystä, mutta voi olla, että taantumapeikko nostaa vielä päätään, kunnes sillekin on annettu koronarokote.
Nykytilanteessa merkittävimmin ovat kärsineet suurten investointiprojektien ja palveluliiketoimintojen kysyntä. Pienemmissä laiteinvestoinneissa koronapandemian aiheuttamalla epävarmuudella ei ole ollut yhtä merkittävää vaikutusta kysyntään. Globaalin tilanteen ja asiakkaiden käyttöasteiden normalisoituessa, ainakin palveluliiketoimintojen volyymit palautunevat nopeasti, mutta suurten investointiprojektien kysynnän merkittävä elpyminen tulee vaatimaan positiivista kehitystä maailmantaloudessa.
Maantieteellisesti lasku kiihtyi kolmannella kvartaalilla Amerikoissa, kun taas Eurooppa osoitti elpymisen merkkejä mm. KONEella, Cargotecilla, Konecranesilla ja Ponssella. Huolimatta positiivisista merkeistä konepajojen yhteenlaskettu liikevaihto laski kaikilla merkittävillä markkina-alueilla. Aasiassa yhtiöiden liikevaihdot pysyivät vakaana pois lukien Wärtsilä ja Metso Outotec, joilla oli merkittävää laskua. ”Rapakon” takana yksikään yritys ei yltänyt merkittävään kasvuun. Erityisesti USA:ssa epävarmuutta on lisännyt kiihtyneen pandemian lisäksi käynnissä olevat presidentinvaalit, joista povataan historian verisimpiä, ainakin verbaalisesti.