Takaisin ajankohtaisiin

27.08.2024

KonepajaBarometri Q2/2024: Korot jarruttavat positiivista kehitystä

Lataa KONEPAJABAROMETRI

Kuten edellisessä KonepajaBarometrissä ennustettiin, eivät yhtiöiden avainluvut elpyneet vielä toisella kvartaalilla, vaan vallitseva laskutrendi säilyi. Positiivisena huomiona lasku kuitenkin hidastui aiemmista kvartaaleista. Yhtiöiden näkymissä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, ja niiden antamat viestit kertoivat edelleen markkinoiden elpymisestä loppuvuonna 2024. Saadut tilaukset laskivat kokonaisuutena maltillisesti vertailukaudesta. Wärtsilä, Cargotec ja Ponsse raportoivat vahvimmasta tilauskasvusta. Raute puolestaan kärsi vahvasta vertailukaudesta ja sen tilaukset laskivatkin eniten. Tilaukset laskivat voimakkaasti myös Keslalla, Kalmarilla ja Metsolla.

Liikevaihdot laskivat uusia tilauksia enemmän. Liikevaihto kasvoi vain kolmella yhtiöllä; heikon vertailukauden omaavalla Rautella sekä vahvaa menoa jatkaneilla Konecranesilla ja Wärtsilällä. Liikevaihto laski eniten Kalmarilla, Metsolla ja Keslalla. Maantieteellisesti tarkasteltuna liikevaihto laski kaikilla markkina-alueilla. Aasian liikevaihto laski voimakkaimmin, ja ainoastaan Cargotec ja Glaston onnistuivat kasvattamaan liikevaihtoaan Aasiassa. Amerikat ja Eurooppa olivat lähes vertailukauden tasolla, mutta yhtiökohtainen vaihtelu oli erittäin suurta. Etenkin KONEen, Konecranesin, Wärtsilän ja Rauten kasvu tuki länsimaisten markkinoiden suhteessa vahvempaa kehitystä.

Kolmannen kvartaalin osalta mielenkiinto tulee kohdistumaan siihen, miten korkojen ja korko-odotusten voimakas lasku elokuussa on vaikuttanut konepajojen kysyntään. Todennäköisesti maltillinen kehitys oikeaan suuntaan jatkuu, kun korkojen lasku tarjoaa helpotusta rahoituspäätöksiin. Voimakkaat ja muutokset korko-odotuksissa voivat kuitenkin viedä asiakkaat entistä odottavammalle kannalle, mikäli korkojen nopean laskun odotetaan jatkuvan lähitulevaisuudessa. Tällöin elpyminen voisi siirtyä vasta vuoden 2025 alkupuoliskolle. Teollisuustaantuman merkittävä voimistuminen on kuitenkin epätodennäköistä, sillä maailmantalouden ja -kaupan kasvuajurit ovat edelleen kunnossa. Kolmannen kvartaalin avainluvut, ja etenkin saadut tilaukset, saavat tukea myös heikosta vertailukaudesta, jolle kysyntäpohja vaikuttaa tällä hetkellä osuneen.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo