Takaisin ajankohtaisiin

07.05.2021

Konepajabarometri Q1/2021: Loppusuora häämöttää

Lataa KONEPAJABAROMETRI

 

Konepajojen asiakasmarkkinoiden kysyntä jatkoi vahvaa elpymistään ensimmäisellä kvartaalilla ja saatujen tilausten summa ylitti ensimmäistä kertaa koronaa edeltävän tason. Liikevaihdot ovat vielä jäljessä koronaa edeltävää aikaa, mutta vahva kysyntäympäristö ja kasvaneet tilauskannat tukevat yritysten liikevaihdon kasvua toisella kvartaalilla. Talouskasvun kiihtyessä myös kasvua hidastavia tekijöitä, kuten inflaatio ja komponenttien heikko saatavuus, on alkanut ilmetä, mutta näihin liittyviä riskejä ei nähdä merkittävänä, ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Ensimmäisellä kvartaalilla vahvaa kehitystä nähtiin erityisesti Aasiassa, kun taas Euroopassa ja Amerikoissa koronapandemia ja rajoitukset hidastivat vielä tahtia. Erityisesti Amerikkojen volyymit ovat vielä jäljessä koronapandemiaa edeltävää aikaa, mihin vaikuttanevat erityisesti matkustusrajoitukset ja matalat tilauskertymät vuonna 2020. Lyhyellä aikavälillä Euroopan ja erityisesti Amerikoiden kasvun odotetaankin kiihtyvän ja Aasian vakaantuvan.

Erityisen vahvaa kasvua ensimmäisellä kvartaalilla osoittivat Ponsse ja Valmet metsäteollisuuden ja puun hinnannousun tukemana. Lisäksi satamalaitevalmistajien Cargotecin ja Konecranesin liiketoiminnoissa tapahtui merkittävää kasvua vahvan laitekysynnän ajamana. Yleisesti kaikilla yrityksillä avainluvut osoittivat positiivista kehitystä suhteessa lähihistoriaan. Myös koronasta eniten kärsinyt Wärtsilä alkaa signaloida positiivisia merkkejä, kun risteilyalukset alkavat hiljalleen liikennöidä.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo