Takaisin ajankohtaisiin

10.08.2021

Konepajabarometri Q2/2021: Heikosta vertailukaudesta vahvaan kasvuun

Lataa KONEPAJABAROMETRI

 

Konepajabarometrissa tarkasteltujen yhtiöiden avainlukujen valossa koronapandemia alkaa olla jo historiaa. Yhteenlaskettuna saadut tilaukset ja tilauskanta jatkoivat kasvuaan edellisestä ennätyskvartaalista. Myös yhteenlaskettu liikevaihto ylitti vuoden 2019 toisen kvartaalin tason (HUOM. KONEen painoarvo yhteenlasketussa liikevaihdossa on n. 35 %). Ennätykselliset tilauskirjat ennakoivatkin vahvaa kasvua loppuvuoden liikevaihdoille. Kaikilla tarkastelun yhtiöillä saatujen tilausten kasvu oli erittäin voimakasta, osalla kasvuprosentit olivat jopa kolminumeroisia. Poikkeuksellisen kovia kasvulukuja selittää osin heikko vertailukausi ja paluu normaalimpaan aikaan, mutta osalla yrityksiä (= Cargotec, Valmet, Metso Outotec ja Ponsse) saadut tilaukset kasvoivat kuitenkin voimakkaasti myös kahden vuoden takaisesta tasosta. Voimakkaan talouskasvun yhteydessä kaikki tarkastelumme yritykset ovat ilmaisseet kustannusten nousun ja komponenttien heikon saatavuuden keskeisiksi harmaiden hiusten aiheuttajiksi. Toistaiseksi näiden negatiivinen vaikutus yritysten liiketoiminnalle on kuitenkin jäänyt suhteellisen vähäiseksi.

Toisella kvartaalilla erityisen voimakkaasti kehittyi Eurooppa, jonka kasvuluvut olivat kaksinumeroisia. Aasia on Kiinan pitkälti elpyneen talouden ansiosta siirtynyt jo vakaamman kasvun aikaan. Amerikoiden kasvu pandemia-aikana on jäänyt selvästi jälkeen muista markkina-alueista, ja voidaankin todeta koronapandemian kuroneen umpeen alueiden välisiä kasvueroja. Useat yritykset raportoivat kuitenkin voimakasta kasvua Amerikoiden saaduissa tilauksissa, mikä ennakoi alueen liikevaihdon palautuvan vahvemmalle kasvu-uralle tulevien kvartaaleiden aikana.

Pandemian väistyessä taka-alalle, alkoivat ”hyötyjät ja kärsijät” erottua selvemmin peruutuspeilissä. Vuoden 2019 toisen kvartaalin liikevaihtotason saavuttivat KONE, Valmet ja Ponsse, joista KONEen kasvu on ollut voimakasta. Eniten jäljessä kahden vuoden takaista olivat Wärtsilä ja Cargotec, joista erityisesti ensimmäisen keskeiset asiakassegmentit kärsivät voimakkaasti pandemian negatiivisista vaikutuksista.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo