Takaisin ajankohtaisiin

04.09.2023

Konepajabarometri Q2/2023: Kysynnän heikentyminen haastaa näkymiä

Lataa KONEPAJABAROMETRI

Konepajayhtiöiden kysyntä laski toisella kvartaalilla, sillä saadut tilaukset laskivat voimakkaasti vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Korkealla tasolla olevat tilauskannat tukivat kuitenkin edelleen liikevaihtojen kasvua. Huolimatta kysynnän heikentymisestä, valtaosa yrityksistä säilytti ohjeistuksensa ennallaan, ja ainoastaan Metso ja Valmet laskivat markkinanäkymiään. Yleisesti taloudellisen epävarmuuden arvioidaan jatkuvan korkeana lähitulevaisuudessa korkeiden korkojen, asiakkaiden päätöksenteon epävarmuuden ja inflaation vaikeasti ennustettavan kehityksen seurauksena.

Kokonaisuutena liikevaihto kehittyi positiivisesti kaikilla markkina-alueilla. KONEen liikevaihdon elpyminen Kiinassa nosti Aasian nopeimmin kasvaneeksi alueeksi. Aasian liikevaihto kehittyi vahvasti myös Rautella, Cargotecilla ja Wärtsilällä. Yhtiökohtaisesti alueellinen vaihtelu oli suurta, sillä liikevaihto Kiinassa tai Aasiassa myös laski voimakkaasti esimerkiksi Valmetilla (Kiina -19 %) ja Glastonilla (APAC -34 %). EMEA-alueella liikevaihdon kasvu oli vahvinta Ponssella ja Amerikoissa Cargotecilla.

Yhtiötasolla kehitys oli keskimäärin kaksijakoista, sillä sekä saadut tilaukset että liikevaihto kasvoivat ainoastaan kahdella yhtiöllä (Wärtsilä ja Konecranes). Muilla yhtiöillä pääosin saadut tilaukset ja Rauten tapauksessa liikevaihto laskivat. Saadut tilaukset kasvoivat käytännössä ainoastaan Rautella ja Wärtsilällä, joiden asiakastoimialat joko investoivat kapasiteettiin Euroopassa korvatakseen Venäjä-pakotteiden jättämää tyhjiötä tai elpyvät edelleen koronapandemiasta, kuten risteilymatkailu. Saadut tilaukset laskivat puolestaan voimakkaimmin Cargotecilla ja Ponssella, joilla kysyntä on ollut erittäin vahvaa viime vuosina. Liikevaihdon kasvu oli vahvinta Cargotecilla, Konecranesilla ja Metsolla korkeiden tilauskantojen tukemana. Swotin arvion perusteella tilauskannat tukevat liikevaihtojen kasvua vielä toisen vuosipuoliskon ajan, mutta mikäli kysynnän heikentyminen jatkuu, alkavat vaikutukset näkyä voimakkaammin myös liikevaihdossa vuonna 2024.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo