Takaisin ajankohtaisiin

22.02.2021

KONEPAJABAROMETRI Q4/2020: Koronan jälkeinen ”uusi normaali”?

Lataa KONEPAJABAROMETRI

 

Avainlukujen osalta koronan pahimmat vaikutukset näyttävät olevan konepajoilla jo takana ja lähtökohdat vuodelle 2021 vaikuttavat verrattain hyvältä. Tarkasteltujen yritysten liiketoiminnassa ja toimintamalleissa ”uusi normaali” lienee saavutettu, sillä tilausvirta on kokonaisuutena elpynyt jo lähelle vuodentakaista tasoa.

Koronapandemian kärsijät erottuvat joukosta ja elpyminen onkin ollut toispuoleista. Keskimäärin voidaan todeta laiteliiketoiminnan elpyneen palveluliiketoimintaa nopeammin. Markkina-alueista Amerikoiden liikevaihto on vielä selvästi jäljessä pandemiaa edeltänyttä aikaa. Muut markkina-alueet ovatkin kuroneet kiinni Amerikoiden ennen pandemiaa tapahtunutta kasvua. Risteily- ja meriteollisuudessa toimivalla Wärtsilällä toiminta ei ole palautunut lähellekään koronaa edeltävää tasoa, kun taas KONEen, Metso Outotecin ja Konecranesin saatujen tilausten osalta vuoden 2020 viimeinen kvartaali oli jopa ennätyksellinen.

Kaivosalan palautumista kiihdyttänyt metallien hintojen nousu nostaakin esille riskin kasvavasta inflaatiosta. Mikäli inflaatiota alettaisiin tulkita talouden ylikuumentumisena, voisivat keskuspankkien ohjauskorkojen nostot heikentää konepajojemme markkinanäkymää. Tämä lienee kuitenkin epätodennäköinen skenaario vielä keskipitkälläkin aikavälillä.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo