Takaisin ajankohtaisiin

03.11.2023

KonepajaBarometri Q3/2023: Talouden syysflunssa vai tekninen teollisuustaantuma?

Lataa KONEPAJABAROMETRI
Konepajayhtiöiden kysyntä jatkoi laskuaan kolmannella kvartaalilla jo toista kvartaalia putkeen. Taloustieteessä kaksi peräkkäistä negatiivisen bkt-kasvun kvartaalia edustaa teknistä taantumaa. Termi ei kuitenkaan ota kantaa laskun syvyyteen, jolloin se voi olla jopa harhaanjohtava. Joka tapauksessa konepajayhtiöiden saadut tilaukset laskivat kaikilla yhtiöillä paitsi Wärtsilällä, mikä kielii talouden epävarmuuden leviämisestä laajalle. Kaikki yhtiöt viestivät asiakkaiden päätöksenteon hidastuneen yleisen epävarmuuden seurauksena ja tilausten arvioitiin siirtyvän tuleville kvartaaleille.

Kysynnän heikentyminen johti myös tilauskantojen ja liikevaihdon laskuun, vaikkakin jälkimmäisessä yhtiö- ja etenkin liiketoimintakohtainen vaihtelu oli suurta. Huolimatta heikosta tilauskertymästä, kysyntänäkymät säilyivät keskimäärin ennallaan tai jopa kohentuivat, mikä saattaisi viestiäi pahimman olevan jo ohitse osalla yhtiöitä. Vaikka inflaatio on laskenut odotetusti ja ohjauskorkojen nousu on toistaiseksi pysähtynyt, liittyy makrotalouden kasvuennusteisiin edelleen suurta epävarmuutta. Inflaation ja korkojen vakiintuminen voi kuitenkin riittää nopeuttamaan konepajayhtiöiden asiakkaiden päätöksentekoa. Vuoden viimeisen kvartaalin kehityksen suunta tuleekin olemaan selkeä mittari ensi vuoteen kohdistuville odotuksille.

Markkina-alueittain tarkasteltuna Euroopan liikevaihto kasvoi vahvasti vertailukaudesta lähes kaikilla yhtiöillä. Euroopan liikevaihdon kasvu oli vahvinta Wärtsilällä, Ponssella ja Valmetilla. Aasian liikevaihto laski voimakkaasti. Taustalla vaikutti etenkin KONEen vahva vertailukausi, mutta Aasian liikevaihdon kehitys oli muutoinkin negatiivista valtaosalla yhtiöitä. Amerikoiden liikevaihto kasvoi valuuttakurssikorjattuna. Yhtiötasolla tarkasteltuna liikevaihdot kehittyivät keskimäärin maltillisesti. Liikevaihto laski eniten Rautella, KONEella ja Ponssella. Kasvua puolestaan kertyi eniten Konecranesilla, Glastonilla ja Cargotecilla. Muiden yhtiöiden osalta liikevaihto pysyi käytännössä vertailukauden tasolla.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo