Takaisin ajankohtaisiin

01.03.2024

KonepajaBarometri Q4/2023: Käänteen ensimerkkejä ilmassa

Lataa KONEPAJABAROMETRI

Konepajayhtiöiden kysyntä jatkoi laskuaan neljännellä kvartaalilla jo kolmatta kvartaalia putkeen. Lasku kuitenkin loiveni edellisistä kvartaaleista ja yritysten näkymissä tapahtuneet muutokset olivatkin positiivissävytteisiä ennakoiden varovaista elpymistä. Kysyntäpohja voi olla jo takana, mutta yleinen epävarmuus korostui edelleen merkittävänä riskinä. Tilausten lasku syveni ainoastaan Metsolla ja osalla yrityksistä tilaukset kääntyivät jopa kasvuun vertailukaudesta. Yrityskohtaisesti saadut tilaukset kasvoivat eniten Rautella ja Wärtsilällä, ja laskivat eniten Valmetilla ja Cargotecilla.

 

Tilauskantojen ohentuminen näkyi aiempia kvartaaleita enemmän liikevaihtojen kehityksessä. Liikevaihdot jatkanevat laskussa myös seuraavien kvartaalien ajan, sillä kysynnän kohentuminen vaikuttanee liikevaihtoihin aikaisintaan vuoden 2024 loppupuolella. Markkina-alueittain tarkasteltuna kasvu oli vahvinta Euroopassa. Aasian ja Amerikoiden liikevaihdot laskivat, joista etenkin jälkimmäisen lasku selittyy suurelta osin dollarin heikentymisellä. Kokonaisuutena liikevaihtoaan kasvattivat ainoastaan Konecranes ja Ponsse. Liikevaihto laski eniten Wärtsilällä, KONEella ja Cargotecilla.

 

Monet merkit kielivät positiivisesta käänteestä taloudessa ja KonepajaBarometrin tulokset tukevat tätä näkemystä. Merkittävin riski kuluvana vuonna olisivatkin todennäköisesti koronlaskujen viivästymisen sijaan niiden nopeutuminen ennustetusta, sillä se todennäköisesti kielisi taantuman voimakkaasta ja yllättävästä syventymisestä. Tätä skenaariota voidaan kuitenkin pitää epätodennäköisenä, ja yritysten tilaukset todennäköisimmin elpyvät maltillisesti sektorikohtaisen vaihtelun ollessa edelleen suurta.

Käyttäjäkuva

Kysy lisätietoja

Tommi Salonen

Hallituksen puheenjohtaja

+358 (0)400 770 510

tommi.salonen@swotconsulting.fi LinkedIn logo